Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

On tänä keväänä käyty lääkärillä, sairaaloissa ja päivystyksissä enemmän kuin lääkäri määrää ja vielä on vähän hienosäätöä edessä.  Olen nyt nukkunut kaksi yötä aamuun asti - ensimmäistä kertaa kuukausiin.  On siis mahdollista, että ollaan voiton puolella.  Raportoin heti, kun olen hieman varmempi. Tässä havaintoja tältä keväältä:

Vallilan terveysasema on vallan mainio, siitä ei moitteen sanaa.  Aina vain ei ole aikataulutukset sopineet vilkkaaseen matkailuohjelmaan ja matkoilta tuotuihin tauteihin. Erikoislääkärikin on ollut tarpeen muutaman kerran, niinpä on tullut testattua lääkäriasemia enemmänkin.

Miten potilas valitsee lääkäriaseman, mitä firmaa käyttää?  Mikäli käyttää yksityislääkäriä, suosittelen valitsemaan ensin firman ja  sitten vasta lääkärin. Mitä hyötyä siitä on?  Ei, ei paljon sairastavat potilaat eivät saa paljousalennuksia.  Etuna on se, että potilastiedot ovat samassa paikassa.

Kuningaskuluttaja vertaili lääkärikeskusten hintoja. Samat asiat kerroin jo ensimmäisessä kirjassani Sairaan hyvä potilas vuonna 2006.  Eipä ole juuri asiat mitenkään muuttuneet.  Erityisen mielenkiintoista on, että Tampereella on ollut halpoja laboratorioita jo pitkään - mutta ei Helsingissä.  Jostain syystä kilpailu ei pelaa.

Lääkäripalveluja ei voi ihan hinnan perusteella valita.  Lääkärin valintaan vaikuttaa aivan toiset tekijät ja se ei kuulu tämän blogin aihepiiriin - ainakaan juuri nyt.

Oletetaan, että myöhään sunnuntai-iltana tarvitset Helsingissä yleislääkäriä, esimerkiksi äkilliseen korvatulehdukseen.

Ainakin kolmella lääkärikeskuksella on yleislääkäripäivystystä viikonloppuisin:  Aava, ensimmäinen varattava aika maanantaina kello 8.15 Myös Aava on kotimainen.  Aika nimetylle lääkärille. Aavalla on Kampissa hienot, uudet tilat.  Ulko-ovi on tosin niin painava, että firma lienee tarkoitettu vain hyväkuntoisille työterveyspotilaille. Verkkosivut kätevät.  Aavan odotustiloissa yllättäen oli uusia lehtiä. Merkittävä ero kolmen vuoden takaisiin kannettomiin Suomen Kuvalehtiin, joita oli Mannerheimintiellä.

Diacorin ajanvarauksen verkkosivut ovat liian hankalat, ei jaksa etsiä.  Diacorin kunniaksi se, että potilas voi kirjautua palveluun ja näkee ainakin röntgenlausunnot ja kirjoitetut reseptit.  Plussaa siitä ja voittojen kotiuttamisesta Suomeen.  Ruoholahden Diacor on uusi ja hieno, aika kolkko.  Punaiset tuolit mutta ankeat, kalmanharmaat seinät. 

Dextra  Munkkivuori päivystää aina.  Varattavia aikoja ei ollut sunnuntaille.  Maanantaiksi useita aikoja.  Nimet oli näkyvillä ja maanantain lääkäreistä bongasin parikin oikein taitavaa ja kokenutta. Päivystyksessä saattaa joutua odottamaan.  Sinne voi soittaa ja kysyä jonotilanteesta. Muuten Dextra pelaa hienosti ja apteekki on ihan vieressä. Pihlajalinna osti Dextran ja on siis suomalaisomistuksessa.

Terveystalo tarjoaa Kampissa varattavia lääkäriaikoja sunnuntaina puolentoista tunnin kuluttua. Ei paha. Terveystalossa ei ole tullut käytyä, siksi en sano mitään. Sunnuntai-illan akuuttiajan varattavuusvoittaja.

Mehiläinen ei tarjoa ajanvarauksella yleislääkäriä, maanantaiaamuksi voisi varata ajan seitsemäksi. Muutama vuosi sitten kävimme mieheni kanssa Mehiläisen päivystyksessä sunnuntaina, jonotimme pari tuntia ja lähdimme pois, kun jono ei edennyt.  Murtunut ranne kipsattiin heti siinä vieressä Töölössä ilman jonotusta. Luultavasti myös aika paljon edullisemmin.

Mehiläinen on uusinut verkkosivunsa ja sinne voi kirjautua Omamehiläiseen. Sieltä näkyi, koska oli käynyt ja kenellä ja kirjotetut reseptit. Mehiläisen kuuluisa verosuunnittelu ehti jo unohtua, mutta nyt se taas perusteellisesti tärveli maineensa - ainakin potilaan silmissä 75 sentin eReseptihinnalla. No, siellä on nyt pari niin hyvää ja pitkäaikaista lääkäriä, että heitä en hylkää.  Tutkimukset kyllä kilpailutan. Ovatko he tosiaan laskeneet 75 senttistensä seuraukset?  Kannattaako tässä kilpailutilanteessa suututtaa potilaitaan tällä tavoin?  Mehiläisen potilaat eivät ole köyhiä, mutta yllätys, yllätys - saattavat ärsyyntyä enemmän kuin Mehiläisen omistajat siellä veroparatiiseissa osasivat kuvitella.

Uudella tulokaalla,  Doctagon lääkärikeskuksella on ylivertaisesti parhaat verkkosivut ja paras mainostoimisto.  Ja sitten heillä on jotain vähän fiksumpaa toiminta-ajauksessaan.  En ole kokeillut.  Mutta jos pystymetsästä lähtisin etsimään hyvien liikenneyhteyksien päästä yleislääkäriä kiireettömästi, voisin hyvinkin päätyä Doctagoniin.  Yleislääkärikäynnin hintakin on noin 10 euroa halvempi kuin muilla.  Heillä ei ole viikonloppupäivystystä.

Helsinkiläispotilaalla on niin paljon valinnanvaraa, että lappilaisia varmaan itkettää.  Kun työllisten määrä vähenee, työterveyspalveluiden kysyntä vähenee. Saa nähdä, miten se vaikuttaa kilpailutilanteeseen ja itsemaksaviin asiakkaihin.  Palvellaanko meitä paremmin vai laskutetaanko meiltä entistä enemmän?

Varaustilanteet perustuvat verkkosivuilla käyntiin tekstiä kirjoittaessa sunnuntai-iltana. Kuva on Bhutanissa, siellä varallisuudella ei ole kovin paljon vaikutusta terveyseroihin.

Kommentit

Satu K.Salonen sanoi…
On syytä huomata, että tämä vertailu on aika vanha ja vertailee vain sen aikaisten verkkosivujen käytettävyyttä. Huslab ja Cityterveys on tuonut edulliset laboratoriopalvelut Helsinkiinkin. Mehiläisen lääkäreistä näkyy potilaiden antamat arviot. Ja Terveystalo nielaisi Diacorin ja Pihjajalinna Dextran. Dextran päivystys on silti Helsingin ykköspaikka, on vähän kallis, mutta päivystäjät kokeneita kliinikoita.
Saana sanoi…
Kiva lukea vertailuja. Minulla olisi etsinnässä lääkäri Porvoosta. Tänne juuri hiljalleen muutimme, joten ei ole vielä vakinaistunut jotkin tietyt asiointipaikat. Selkäkipuilua on ollut, joten toivotaan, että löytyy joku joka voi auttaa. Hienoa olisi myös, jos varaus kävisi helposti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus