Käypä hoito on huono säästökohde

Hölmöläisen varpaat palelee, niinpä hän leikkaa peitostaan palan ja ompelee sen jalkopäähän. Duodecimin Käypä Hoito-suositusten valtionapua vähennetään 15 %. Tiedotteessaan Duodecim toteaa mm:

"Valtionavun vähenemisestä johtuen vuosittaisten Käypä hoito -suositusten määrä laskee aiemmasta 20–25 julkaisun tasosta noin 15 vuosittaiseen julkaisuun. Vuodesta 2016 alkaen se tulee näkymään käytössä olevien ajanmukaisten Käypä hoito -suositusten määrän vähenemisenä nykyisestä runsaasta sadasta suosituksesta 70–80 suositukseen. 

Kansainvälisesti katsoen Käypä hoito -suosituksia, kiitos suuren vapaaehtoistyön määrän, laaditaan ja ylläpidetään huomattavan vähäisin kustannuksin. Riippumattomana toimijana Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, maamme suurin tieteellinen yhdistys, on osaava, uskottava ja arvostettu toimija. Suomalaiset lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät Käypä hoito -suosituksia hoitopäätöksissään, ja ne ovat oleellinen osa terveydenhuollon tieto-ohjausta."

Hyvänen aika, kuinkahan paljon Käypä hoito -suositukset ovat säästäneet terveydenhuollon kustannuksia?  Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan joka potilaan kohdalla. Vai onko kyse maakuntahallinnon kyläsairaalaihanteesta, jossa jokaisen pitäjän ikioma lääkäri saa hoitaa miten parhaaksi näkee.

MTV3 oli tehnyt kyselyn kuntapäättäjien mielipiteistä sote-alueiden määrään. Olisiko saman tien pyydetty heiltä Käypä hoito-suositukset? 

Potilaana haluan enemmän Käypä hoito-suosituksia.  Niiden avulla potilaat voivat saada yhtä hyvää hoitoa maan paikkakunnaasta riippumatta. Duodecimin Käypä hoito-suositus on kutakuinkin ainoa lähde, josta potilas saa luotettavaa tietoa sairautensa hoidosta.  Käypä hoito-suosituksista potilas voi keskustella lääkärinsä kanssa.  Tohtori Googlen kanssa lääkäri ei aina puhu samaa kieltä.

Totta, niin M.O.T kuin Itä-Suomen yliopistokin ovat arvostelleet Käypä hoito-suosituksia. Tuskin löytyy asiantuntijaa, jonka luentoa jossain koulutustilaisuudessa ei olisi joku lääketehdas maksanut.

Potilaana toivon, että insinöörihallituksemme ymmärtää, että terveydenhuollon kustannuksia alennetaan eniten yhä paremmilla hoitosuosituksilla ja -ohjeilla, jotka ovat netissä ilmaiseksi saatavilla.  Ilman maksettuja hakukoneita,  toistaiseksi parhaiden suomenkielisten asiantuntijoiden laatimina. Hoitosuosituksia, jotka istuvat suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään ja sen resursseihin. Varsinkin harvinaisista, ja etenkin ultraharvinaisista sairauksista tarvittaisiin paljon enemmän luotettavaa tietoa niin lääkärin kuin potilaankin saataville.

Aloitetaanpa terveydenhuollon säästöt panostamalla eTerveyteen ja siinä oleellinen osa on luotettava tieto. Tehdäänpä Käypä hoito-suosituksista vielä parempia - otetaan suosituksiin myös kotihoito-ohjeita potilaalle, käypää tietoa siitä, miten sairauden kanssa eletään.  Joiltain osin ehkä potilasjärjestötkin voisivat olla yhtenä asiantuntijana hoitosuositusten laadinnassa.

Pitäisikö nyt perustaa joku kansalaisadressi, jossa potilaat ja kansalaiset voisivat käydä puolustamassa Käypä hoito-suosituksia.  Näin kovilla pakkasilla sairaat ihmiset eivät taida jaksaa kokoontua Rautatientorille mielenosoituksiin.



Sidonnaisuudet: Kirjoittajana olen saanut Kustannus Oy Duodecimilta aikanaan tekijänpalkkioita kolmesta eri kirjasta. Täysin puolueeton en siis voi väittää olevani. 
Kuitenkin, vaikka puollan vahvasti Käypä hoito -suosituksia ja niiden edelleen kehittämistä, niin kuulen toki mielelläni jos jotain parempaa on tarjolla.  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus