Etälääketiedettä etanapostilla

Sormesta poistettiin tikkejä terveyskeskuksessa pari viikkoa sitten. Ei tiedetty, pitääkö itsestään sulavia tikkilankoja poistaa entisen kynnen paikalta, niitä ei saanut ruvesta irralleen. Minulla ei ollut mukana sairaalan puhelinnumeroita.  Oli siis mentävä kotiin, soitettava sairaalaan, kysyttävä neuvoa, ja varattava tarvittaessa uusi aika.  Ja näköjään terveyskeskuksissa ei ole sairaaloiden yhteystietoja.  Kyllähän potilas joutaa käymään kotona soittamassa puhelun viralliseen puhelinaikaan. Ja sitten tekemään ajanvarauksen ja käynnin uudestaan. Soitin, ei tarvitse mennä uudestaan.

Potilasohjeissa ei varoiteltu muusta kuin saunasta. Olen satavarma, että tuoreelle leikkaushaavalle on paljon kotisaunaa vaarallisempia paikkoja.  Varsinkin, kun sormea ei ei kesäaikaan vaatteilla suojata.  Kaupungille lähtiessäni teippasin haavan Meporella piiloon.  Nivelen kohdalla ollut haava ratkeili tikin poiston jälkeen kotioloissa.  Ei sentään kokonaan auennut.

Patologin lausunto luvattiin lähettää postitse.  Yllättäen sainkin käsikirurgilta soiton.  Verisuonikasvain oli hyvänlaatuinen eikä kynnen altakaan löytynyt mitään pahanlaatuista, mutta löytyi Candida parapsilosis joka oli nakertanut kynnen alustan luuhun asti. Itsestään sulavat tikit olivat paikoillaan kuukausi leikkauksen jälkeen, samoin rupi.  Yritin parhaan taitoni mukaan kuvailla puhelimessa, miltä sormi näyttää. Lääkäri kysyi, eikö siinä ole ollut rasvalappuja.  Minä kysyin että mitä.  Niitä kuulemma saa apteekista, mutta olisi pitänyt laittaa aikaisemmin.  Kiitos tästäkin tiedosta. Potkulautamies haki rasvalappuja apteekista, mutta jäi vähän epäselväksi, mitä niillä tehdään.

Ohjeena oli varata parin päivän sisään aika terveyskeskuslääkärille, näyttää sormea ja aloittaa sienilääkitys.  Sanomatta on selvää, että jokainen tk-lääkäri osaa silmämääräisesti katsoa, pitääkö aloittaa sienilääkitys leikkausrupeen. Kuuden viikon sienilääkityksen jälkeen katsotaan, pitääkö jatkaa pitempään. Eikö olisi ollut kätevintä ottaa kännykällä kuva sormesta ja kysyä joltain, joka on enemmänkin nähnyt rupisia kynnenpoistosormia, vaikkapa käsikirurgille.

Etälääketieteen huippua: Kirurgian poliklinikka lähetti väliarvion kahtena kappaleena.  Liitteeseen oli kirjoitettu käsin: Pyytäisin teitä itse toimittamaan toisen kappaleen omaan terveyskeskukseen.

Olipa mukava lääkärissäkäynti. Vein hänelle postissa tullutta paperia. Nuori mies (en sentään pojittele) näppärästi kirjautui heti mainioon Duodecimin tietokantaan, josta tarkisti lääkkeiden yhteensopivuuden ja muutenkin laittoi lääkityslistani ajan tasalle. Ilmeisesti vallan mainio ohjelma, eikä siinä montaa minuuttia mennyt. Edelleen ihmettelen sitä, että lääkelistojani on HYKS:in joka klinikalla, terveyskeskuksessa, kaupungin sairaalassa ja tietysti vielä kanta.fi -ohjelmassa. Kaikki lääkelistat iloisesti eri vuosikymmeniltä ja aina ne joutuu joka päivystyksessä luettelemaan alusta loppuun.  Lääkäriaikaa voisi käyttää vähän järkevämmin.

Samantien varattiin aika kuuden viikon päähän. Otin itse kuvan sormesta, voimme sitten yhdessä katsella kuvaa kuuden viikon kuluttua ja ihmetellä, pitääkö sienilääkitystä vielä jatkaa.


Kuvassa kynsi häveliäästi Meporen alla piilossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus