Vahva suositus astman hoitoon: Terveyskylän Astma- ja allergiatalo

Virtuaalisairaalaa rakennustyömaalla tapahtuu. Se on pelottavan hyvä - saattaa olla niin, että muutosvastarinta herää.  Toistaiseksi sairaanhoitajien ja lääkärikunnan työllisyystilanne on sen verran hyvä, etteivät vielä laita kapuloita rattaisiin.

Testasin Terveyskylä.fi-taloista uusimman: Allergia- ja astmatalon. Yli 20 vuotta astmaa ja 50 vuotta allergista nuhaa sairastaneena ajattelin pätevöityneeni testaajaksi.  Olen astmani vuoksi käynyt vajaan vuoden sisään neljästi erikoislääkärillä, joten hoidosta on sekä vanhoja että uusia kokemuksia.

Astma-sivujen ainoa puute on sähköisen PEF-lomakkeen ja laskurin puute. Kuitenkin lääketehdas gks:n linkki  www.pef.fi tekisi sivuista täydelliset.  Gsk:n ohjelma jopa tekee laskelmat, yhteenvedon ja piirtää siistit käyrät.  Laskee myös mittauskerrat, jolloin PEF-lukema nousee enemmän kuin 15 %  avaavan lääkkeen jälkeen.

Fyysisen lääkärissäkäynnin sijaan potilas voisi lähettää sähköpostina PEF-lukemat ja lääkäri näkisi yhdellä silmäyksellä, mikä on tilanne.  Vielä ei olla tässä, mutta Virtuaalisairaalan opeilla ja omalla PEF-seurannalla potilas pystyy itsekin säätelemään lääkitystä, jos hänelle on annettu vaihteluvälit lääkitykselle. Tavoitteena olisi hoitotasapaino mahdollismman pienellä lääkekuormalla. Lääkäriä ei siis diagnoosin jälkeen tarvita kuin reseptin uusimiseen. 

Astmaa sairastava opiskelee mielellään verkossa sairaudestaan ja sen omahoidosta. Kovempi kanto kaskessa onkin siinä, että terveydenhuollon ammattilaisten on otettava Terveyskylä.fi  työkalupakkiinsa.  Samalla kun potilas saa diagnoosin, reseptissä ehkä tulevaisuudessa lukee myös omahoidon verkko-osoite. 

Suosittelen Terveyskylän Astma- ja allergitaloon tutustumista niin nuhanenille kuin astmaa sairastaville ja kaikille heidän läheisilleen.  Tulette hämmästymään, niin hienot ne ovat.  Ja sanotte: "voi kun olisin tämän kaiken tiennyt jo silloin, kun sairastuin." 

Aivan kaikki "talot" eivät ole yhtä onnistuneita kuin Astma- ja Allergiatalo.  Kävin katsomassa Sydäntaloa, jospa olisin löytänyt lisätietoa läheiseni sydänvaivasta.  Sydäntalo oli aika sotkuinen, lääketieteellisiä termejä ei ole vaivauduttu kunnolla avaamaan potilaille. Laihtumis- ja liikuntanalkutukset olivat potenssiin 5 masentavampia kuin Pekka Puska. Sydänvaivainen tietää nämä asiat, hänelle on osattava kirjoittaa innostavasti ja elämänmuutokseen rohkaisevasti. Pieni pintaremontti olisi tarpeen.


Kommentit

sara sanoi…
Mielenkiintoinen kirjoitus. Täytyykin tuohon allergiataloon tutustua. Meillä allergian hoito on todella ajankohtainen näin keväällä. Nyt vaikuttaa, että tänä vuonna vielä enemmän. Jotain lääkettä varmasti pitää myös hakea.
Maija sanoi…
Varmasti olit juuri oikea ihminen testaamaan Terveyskylä.fi:n Allergia- ja astmatalon ja hyvä vinkki heille tuo PEF-lomakkeen lisäys. Kohta taas onkin siitepölyaika alkamassa, joten itsekin saa kyllä varautua allergialääkkeillä tulevaan kauteen. Minäpä käyn suosituksestasi tutustumassa tuohon virtuaaliseen taloon, sillä en ole siellä käynytkään, kiitos vinkistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus