Vastuullinen potilas lääkepula-aikana


Kun ostan kananmunia, pakkauksessa on tilan nimi ja osoite.  Kun ostan lääkkeen, pakkauksessa ja valmisteyhteenvedossa voi olla Orionin osoite, mutta ei tietoa valmistajasta tai valmistusmaasta. Eikö potilas saa olla eettinen ja vastuullinen kuluttaja? Tässä olisi Euroopan lääkevirastolle (EMA) tehtävää.

Näin vanhaksi piti elää, että lääkkeistä tuli pula. Vaihtokelpoisuus geneeristen valmisteiden myötä on osaltaan pitänyt tavallisimpien lääkkeiden hintoja kurissa ja säästänyt Kelalta miljoonia. 
Potilas voi myös vähän säästää, mutta säästöillä on hintansa. Potilas ei voi tietää, missä päin maailmaa hänen lääkkeensä on valmistettu.  Lääkepakkauksessa voi lukea Orion, vaikka lääke on valmistettu Intiassa.  Linkki on Kauppalehden artikkeliin.  Suosittelen lukemaan.

Olen saanut ikäviä allergisia reaktioita geneerisestä, vaihtokelpoisesta valmisteesta.  Periaatteessa lääkkeen pitäisi olla ihan sama kuin alkuperäinen brändi.  Mutta ei se vaan ole.  Crestorin vaihtuessa halpamerkkiin, tulin kipeäksi ensimmäisestä päivästä alkaen.  Onneksi oli juuri ennen otettu laboratoriokokeet, mm. maksan GT, joka oli ok.  Ihan itse keksin, että huonovointisuuden täytyy johtua lääkevaihdoksesta, otettiin labrat, ja maksa-arvot olivat nousseet tähtilukemiin.  Ja jo ensimmäisenä päivänä ilman lääkettä vointi normalisoitui. Omalääkäri laittoi reseptiin täpän: "Lääkärin vaihtokielto".  Jos reseptissä on lääkärin määräämä vaihtokielto, lääkkeestä saa Kela-korvauksen täysimääräisenä.  Kanta-järjestelmässä reseptiä uusiessa täppä ei pysy päällä, joten pitää ottaa yhteys omalääkäriin. Sähköinen järjestelmä ei ole vielä löytänyt sopivaa paikkaa sopimattomille lääkkeille.

Alkuvuodesta tarvitsin Doximycin-kuurin, joka tehosi hyvin ja ongelmitta. Olen allergisoitunut jo valitettavan monille antibiooteille. Poskiontelontulehdus uusi loppukeväästä.  Pyysin Doximyciniä.  Lääkäri olikin kirjoittanut reseptin Doximedille.  Puolisoni haki lääkkeen apteekista. Jos olisin itse käynyt, olisin vaidattanut sen vaihtokelpoiseen Doximyciniin. Pari tuntia ensimmäisen tabletin jälkeen oksensin rajusti, kasvoille ja kaulalle nousi punaisia pilkkuja.  Tässä vain kaksi esimerkkiä geneerisistä valmisteista.  Potilashan ei tiedä, onko kyseessä huono lääke vai oma yliherkkyys.

Monilääkitys potilaalla on ikävä asia.  Lääkkeiden yhteensovittaminen haittavaikutusten ja hyvien vaikutusten tasapaino on monimutkainen kokonaisuus, ja muutokset on tehtävä varovaisesti. Lääkäri tekee diagnoosin ja määrää vaikuttavan lääkeaineen, toivottavasti potilaan kanssa keskustellen.

Lääkevaihtojärjestelmä on apteekeillekin hankala. Apteekkien kun pitäisi varastoida useimpia vaihtoehtoja.  Monesti potilas tyytyykin vaihtokelpoisuudessa siihen, mitä tulee apteekin hyllystä. Lääkevalintaan siis vaikuttaa lääkäri, Kela-korvattavuus ja apteekin varastotilanne, joskus farmaseuttikin saattaa ottaa kantaa.

Lääkeistä on myös pulaa. Elämme lääkepula-aikaa. Olen allerginen valavirille, mutta valaciclovir sopii.  Teoriassa ne ovat vaihtokelpoisia, käytännössä ei. Valavir-reaktiot on koettu useampaankin kertaan.  Yliopiston Apteekista valaciclovir on lopussa, lisää tulee ehkä syyskuussa. Ostarin yksityisapteekista löytyi yksi pakkaus.  Lääkettä riittää vielä viikoksi.  Sen jälkeen on tehtävä päätös: a) yritänkö vielä kerran siedättää itseäni Valaviriin
b) olenko ilman estolääkitystä ja otan riskin herpes-infektiosta, joka on pahaksi aivoilleni
c) puolisoni Potkulautamies saa mennä hakemaan vlasikloviiriä eri apteekeista. Jospa jollain olisi sitä vielä varastossa.

 Sairaan hyvät lääkevaihtovinkit

1) Jos lääke on sopinut hyvin, älä suostu vaihtoon. Brändiuskollisuus ei aina ole kallista.
(kuvassa oleva 100 kpl Emconcoria on 36 senttiä kalliimpi kuin geneerinen vaihoehto. Vuositasolla lisäkustannus siis noin euron).

2) Jos päädyt vaihtamaan, tee se yksi lääke kerrallaan. Jos uudesta valmisteesta tulee ikäviä reaktioita, tiedät, mistä lääkkeestä ja milloin.

3) On helpompi muistaa lääkkeensä, jos niiden nimi pysyy samana.  Kun joutuu sairaalan päivystykseen kovissa kivuissa ja väsyneenä, hyväkin muisti on koetuksella.


Kommentit

Aada sanoi…
Meillä kamalasti kerääntyy noita lääkkeitä, kun on tosiaan kokeiltu eri merkkejäkin. Nuo allergiset reaktiot ovaqt ikäviä. Missä sinä säilytät lääkkeitä, onko ihan lääkekaappi etteivät muut pääse käsiksi? Meillä on tuota nimittäin pohdittu.
cecilia sanoi…
Muutenkin kiinnostaa, minkälaisia nuo lääkkeiden pakkauskoneet ovat. Olisi joskus hauska päästä seuraamaan. Tuo on kyllä totta, että kaikki tiedot olisi hyvä olla näkyvillä. Kiitos noista vinkeistä lääkevaihtoihin liittyen.
Satu K.Salonen sanoi…
Minulla on niin paljon lääkkeitä, että ne tarvitsivat ison kaapin. Kylpyhuoneen kaapeissa on runsaasti tilaa. Hyvässä järjestyksessä toki pidän. Meillä kun ei käy sellaisia vieraita, jota minun lääkkeeni kiinnostaisivat-

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena