Kantapään kautta opitaan Kantaa käyttämään


Milloin viimeksi kävit Kanta-palvelussa?  Se on pikkuhiljaa kehittynyt pelkästä eResepti-luettelosta sisältämään enemmänkin potilasdataa.  Enimmäkseen sitä kai käytetään apteekissa asioidessa ja reseptejä uusiessa.  Siinä se onkin kätevä.  Kanta-järjestelmässä pitää ajoittain silti vielä käydä tutkimusmatkalla.  Sinne tulee vaivihkaa pikku uudistuksia ja parannuksia.  Pitää olla tosi tarkkana, että pysyy kärryillä.


Havaintoja kehityksestä:


Reseptit


Palvelu toimii hyvin. Sieltä tosin ei näy, mitä lääkkeitä potilas oikeasti käyttää.  Toisaalta nykyisin lääkeostojen aika ja paikka näkyy lääkekohtaisesti.  Hyvä ominaisuus on, että vanhenevat reseptit merkitään punaisella.  Reseptin uusiminen on kätevää. Suurin musta aukko onkin jäljitettävyyden puuttuminen.  Paperireseptistä näki aiemmin aina, kuka ja missä sen oli alun perin määrännyt.

Kun joskus on saanut johonkin vaivaan reseptin, se uusitaan nykyisin jokseenkin kyselemättä -  mutta tarvitaanko lääkettä edelleen? Luultavasti vanhusten liiallinen lääkitys johtuu osittain tästä.  Olen useammastakin lähteestä lukenut, että nykytiedon mukaan protonipumpun salpaajien pitkäaikaiskäyttö on pahasta.  Elämä on lyhyt ja yöuni tarpeen. Otan siis riskin lääkkeen haitoista ja nukun yöni närästyksen valvottamatta. Eikä toistaiseksi kukaan ole kyseenalaistanut reseptieni uusintaa.


Lääkärit ovat tarkkoina vain kolmiolääkkeistä väärinkäytön varalta. Kanta-järjestelmä ja eResepti  ovat jossain määrin helpottaneet kolmiolääkkeitä kohtuullisesti käyttävien asiointia. Ennen eReseptiä näistä asioista käytiin aina läpi kuulustelut ja varoitukset lääkeriippuvuudesta. Nyt Kanta-palvelun ansiosta lääkärit näkevät, että käyttö on pysynyt kuosissa.  Väärinkäyttäjillä lienee hankalampaa.


 Suostumukset


Suosittelen suostumista potilastietojesi tarkasteluun.  Ystäväpiirissä oli tapaus, jossa hyvin vähän sairaaloissa asioinut henkilö joutui yllättäen suureen leikkaukseen, jossa tuli komplikaatioita.  Koska hän ei ollut huomannut antaa suostumustaan potilastietojen käyttämiseen, päivystävät lääkärit eivät päässeet hänen tietoihinsa käsiksi.

Eli jos henkesi on sinulle kallis, käy antamassa suostumus potilaistietojesi käyttämiseen.  Ei niitä tietoja kukaan turhan päiten käy lueskelemassa.



 Hoitotahto


Myös hoitotahdon voi tallentaa kanta-järjestelmään. Sitä ei ambulanssikyytiin aina ensi hätiin hoksaa ottaa mukaan paperilla, joten kätevämpi näin.  Edellyttää tietysti sitä, että olet hoitotahdon tehnyt.

Labratulosvinkki

Laboratoriotuloksista joudut joka tapauksessa vielä soittelemaan edestakaisin, vaikka kyseessä olisi kontrolli, jonka tulokset itsekin ymmärtäisit. CRP alle 3.  Hassua, että siitä pitää ensin sairaanhoitajan tai lääkärin soittaa, ennen kuin pääset sen itse lukemaan.  Mutta kun etsii labratuloksia, pitää ymmärtää hakea sen päivämäärän kohdalta, jolloin lähete on kirjoitettu.  Joskus se voi olla puoli vuotta aiemmin.



Hyvään suuntaan menossa


Pikkuhiljaa sähköiset potilastiedot kehittyvät.  Lääkäritkin ovat oppineet kirjaamaan havaintonsa selkeämmin tietäessään, että potilas näkee, mitä hoitotilanteesta on kirjattu.  Näin potilas voi myös tarkistaa, että lääkäri on ymmärtänyt oikein, mikä oli käynnin syynä.

Lääkärikunnallakin on vielä systeemin totuttelu meneillään. ICD-koodien käyttö on kirjavaa, jos vatsakipu säteilee selkään asti, se kirjataan selkäkivuksi.


Tulevaisuudessa ehkä lääkäri ja potilas työskentelevät sujuvammin yhdessä – niin Kanta-palvelua kuin muitakin sähköisiä palveluja hyödyntäen.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena